Saturday, September 5, 2009

Henryk Górecki - Quasi una fantasia...



Η Πολωνία είναι μια χώρα με τόσο λαμπρή παρουσία στην διεθνή σκηνή της κλασσικής και σύγχρονης μουσικής, που πραγματικά εκπλήσσεται κάποιος όταν αναλογίζεται τους αρκετούς, πρώτης διαλογής και ποιότητας, συνθέτες της που εμφανίστηκαν (κυρίως) κατά τον 190 και 20ό αιώνα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η μουσική της κληρονομιά δεν ξεκινάει σχεδόν από τον μεσαίωνα...

Για να θυμηθούμε μερικούς: Fryderyk Chopin, Władysław Żeleński, Mieczysław Karłowicz, Karol Szymanowski, Grażyna Bacewicz, Witold Lutosławski, Krzysztof Penderecki, Henryk Górecki και πολλοί πολλοί άλλοι που θα ήταν αδύνατον να αναφερθούν εδώ όλοι.

O Henryk Górecki είναι ένα σημείο τομής, αλλά και υπέρβασης, ανάμεσα στον σειραϊσμό του Schoenberg και της Σχολής της Βιέννης από τη μια, και την αποφασιστική έξοδο προς την avant garde του Varèse και του Boulez από την άλλη.

Συνθέτης ιδιοφυής με πραγματικά απίστευτη δύναμη σύλληψης και πραγμάτωσης και μια τιτανική ισχύ υποβολής της μουσικής ιδέας, κατέστη στον καιρό μας ένα σχεδόν μυθικό πρόσωπο.

Μετά από μια σειρά έργων-standards για τα δεδομένα του 20ού αιώνα, όπως οι τρεις συμφωνίες του, τα κουαρτέττα εγχόρδων του, οι πιανιστικές σονάτες & πρελούδια του κ.α. αναμένεται η πρεμιέρα της Τετάρτης Συμφωνίας του συνθέτη στο Λονδίνο το 2010.

Προς τιμήν αυτής της εν αναμονή Συμφωνίας είναι αφιερωμένες και οι λιγοστές γραμμές αυτού του σημειώματος.



Μπορείτε να ακούσετε από το gcast δίπλα δεξιά, ολόκληρη την Πρώτη Συμφωνία του Henryk Górecki.