Sunday, May 29, 2011

LEJAREN HILLER: Computer Cantata (1963)

Μία από τις πρώτες ολοκληρωμένες συνθέσεις για computer υπήρξε ασφαλώς και η "Computer Cantata", έργο του 1963, του πρωτοποριακού Αμερικανού συνθέτη Lejaren Hiller (1924 - 1994).
Δεν ήταν καθόλου εύκολη η σύνθεση σε computer κατά τις δεκαετίες του 50 και 60. Στην θέση των σημερινών εύχρηστων home PC ή laptops, δεν υπήρχαν παρά ογκώδη μηχανήματα, δύσχρηστα και με πολύ αργούς τους επεξεργαστές δεδομένων (κάποτε χρειάζονταν ώρες, και μέρες ακόμη, για να διεκπεραιώσουν ένα processing!), αστρονομικού οικονομικού κόστους και συνήθως αποθηκευμένα στα πειραματικά εργαστήρια κάποιων πανεπιστημίων.
Έναν τέτοιο ηλεκτρονικό κολοσσό της IBM χρησιμοποίησε τότε και ο Lejaren Hiller στο Πανεπιστήμιο του Illinois, έχοντας βέβαια στενή σχέση με τον ακαδημαϊκό χώρο ο ίδιος, μιας και εκτός από συνθέτης ήταν και διδάκτωρ χημικός.

Η ηλεκτρονική καντάτα του είναι ένα έργο ευφυές, ακούγεται το ίδιο συγκλονιστικό και σήμερα, και κυρίως, δείχνει με τον τρόπο της πως ο κόσμος των υπολογιστών δεν στερεί σε τίποτα από την ανθρώπινη ευφυία και δημιουργικότητα, όταν αυτές ξέρουν τι θέλουν και γνωρίζουν θαυμάσια πού στοχεύουν.

Μπορείτε να ακούσετε στο βίντεο πιο κάτω τα μέρη "Prolog to Strophe I" και "Strophe I" και ακόμα να παρακολουθήσετε κάποια πολύ κατατοπιστικά tips που έχουν "επικολληθεί" ηλεκτρονικώς επ' αυτού όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο.

Λόγω της τεράστιας σημασίας που έχει η Computer Cantata του Lejaren Hiller για την μοντέρνα μουσική, την παραθέτω και εδώ, ολόκληρη και σε αρχεία ήχου mp3 (320 kbps/sec) απ' όπου μπορείτε να την κατεβάσετε.