Wednesday, March 16, 2011

BOGUSLAW SCHAEFFER: Missa Electronica

Η Πολωνία, όπως έγραφα και σε μια άλλη ανάρτηση αυτού του ιστολογίου, είναι μια χώρα με λαμπρή κληρονομιά όχι μόνο στην κλασσική μουσική των περασμένων αιώνων, αλλά και στην avant garde και ηλεκτρονική του 20ού αιώνα. Ο Boguslaw Schaeffer είναι γέννημα-θρέμμα της εξέχουσας "σχολής της Κρακοβίας", που συγκέντρωνε στους κόλπους της την αφρόκρεμα της πολωνικής avant garde, με κυρίαρχη μορφή μέσα σε αυτήν μάλλον τον μεγάλο Krzysztof Penderecki.

Η μουσική του Schaeffer, -ή ανάλογα με τις δημιουργικές περιόδους του, η ηχητική του-, είναι ένα απρόβλεπτο σύνολο συγκερασμών ανάμεσα σε ήχους κλασσικών οργάνων, synthesizers και μαγνητοταινιών. Ένα assemblage έκφρασης που παραπέμπει με τις μάλλον σκοτεινές "ατμόσφαιρες" του τόσο στο ζόφο της μεταπολεμικής σοβιετοκρατούμενης Πολωνίας από τη μια, αλλά και σε καθαρά εσχατολογικές καταλήξεις από την άλλη, χωρίς να μπορεί να πει κάποιος πως σε αυτές τις τελευταίες ενυπάρχει ένα ιδιαίτερο θρησκευτικό αίσθημα, τέτοιο όπως συναντάται λόγου χάριν στα έργα του Krzysztof Penderecki.

Ο Schaeffer, πέραν της καθαρά συνθετικής δραστηριότητάς του είναι και ένας εξέχων θεωρητικός της μοντέρνας μουσικής και έχει διατελέσει λέκτορας πάνω σε θέματα σύνθεσης στην Ακαδημία της Κρακοβίας και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής του Salzburg στην Αυστρία.

Από το player δεξιά , ακούμε την "Missa Electronica" του Boguslaw Schaeffer, έργο του 1975 για χορωδία και μαγνητοταινία.