Sunday, December 30, 2012

CHESS FEVER: Judit Polgár VS Garry Kasparov



Μια εξαιρετικής ποιότητας παρτίδα, στην οποία, μια από τις πιο ισχυρές σκακίστριες στον κόσμο, η Ουγγαρέζα Judit Polgár  (με τα λευκά) παίρνει μια σημαντική νίκη από τον γνωστό πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Garry Kasparov (με τα μαύρα).
Το άνοιγμα που παίχτηκε εδώ ήταν η Ισπανική Παρτίδα στην βαριάντα της Άμυνας του Βερολίνου, η οποία και προκαλεί συνήθως περιπετειώδεις και απρόβλεπτες καταστάσεις.  
Η Άμυνα του Βερολίνου, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι η ολιγότερο προσοδοφόρα επιλογή για τον μαύρο, στο βαθμό που το πρόωρο πάρσιμο του πιονιού στο e4, όχι μόνο δεν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα σε στρατηγικό έλεγχο στο κέντρο, αλλά συνήθως δίνει την ευκαιρία στο λευκό για ταχεία προετοιμασία επίθεσης από τις κεντρικές στήλες δ και ε.
Άλλωστε ο Kasparov σπάνια επιλέγει αυτή την βαριάντα ως μαύρος σε Ισπανική παρτίδα, και ομολογουμένως η επιλογή αυτή εδώ (ίσως δίκην "πειραματισμού") ήταν κάτι που εξέπληξε.
Η  Polgár εκμεταλλεύεται θαυμάσια την παραμονή του μαύρου βασιλιά στο κέντρο και αφ' ης στιγμής μπόρεσε να ελέγξει την 7η γραμμή με τους πύργους, το αποτέλεσμα ήταν πια κάτι περισσότερο από αναμενόμενο.