Friday, May 10, 2013

"Cinderella" (1899) - A film by George Méliès


Ένα πραγματικό αριστούργημα της Belle Époque από τον μεγάλο καινοτόμο μαιτρ της κινηματοτεχνικής και του πολύ πρώιμου κινηματογράφου, George Méliès (1861 - 1938).
Ο Méliès υπήρξε ο άνθρωπος εκείνος που έδωσε υπόσταση και μορφή στις πιο προωθημένες τεχνικές εκείνης της εποχής με μια σειρά ταινιών που θεωρούνται σήμερα κλασσικές στην ιστορία του κινηματογράφου και εξαιρετικά σημαίνουσες όσον αφορά την πολύ αρχέγονη περίοδό του.
Η "Cinderella" φιλμ του τέλους του 19ου αιώνα επιδεικνύει μια τέτοια σκηνική και αφηγηματική ομορφιά, που πραγματικά μένει έκπληκτος κάποιος από το υψηλό επίπεδο εκφραστικής της εικόνας που είχε κατακτηθεί ήδη κατ' εκείνον τον καιρό, επίπεδο το οποίο δεν πρέπει να θεωρείται και τόσο  αυτονόητο για κατοπινότερες εποχές του κινηματογράφου.
Η συγκεκριμένη κόπια έχει σωθεί ως τις μέρες μας σε πολύ καλή κατάσταση και αναπαράγεται εδώ στο αυθεντικό της μονόχρωμα (σε ένα δυο σημεία που ήταν κατεστραμμένη κάνει την πολύ σύντομη εμφάνισή της μια τετραχρωμία· όχι περισσότερο, ευτυχώς).
Μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο που παρατίθεται άνω ολόκληρο το φιλμ, διαρκείας 5 λεπτών και 44 δευτερολέπτων  - καλή θέαση!