Monday, February 17, 2014

MAURICE RAVEL: "Piano Concerto In G Major - Encore: La Valse" by Alice Sara Ott



Το πανέμορφο "Κονσέρτο για Πιάνο σε σολ μείζονα" του Maurice Ravel σε ερμηνεία από την  πολύ ταλαντούχο Γερμανο-Ιαπωνίδα σολίστ Alice Sara Ott και με τον Lorin Maazel να διευθύνει την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μονάχου.

Αξίζει να ακούσετε αυτό το κονσέρτο όσοι έχετε "κολλήσει", όπως τόσοι, μόνο στο (όμορφο χωρίς αμφιβολία) "Bolero", για να αντιληφθείτε πόσο χαρισματικός συνθέτης υπήρξε ο Ravel τόσο στην σύνθεση όσο και στην ενορχήστρωση.
Το συγκεκριμένο κονσέρτο γέμει ιδιαίτερα ευρηματικής εμπνεύσεως και δημιουργικής φαντασίας σε μια απρόβλεπτη γκάμα ποικιλοτρόπων εκφράσεων και αναφορών.

Εξαιρετική, όπως πάντα η Alice Sara Ott, ίσως ιδανική για αυτό το κονσέρτο. Υπεύθυνη, ακριβής στο παίξιμο αλλά μαζί με "αέρα" και με "στυλ". 

Το κομψό "La Valse" του συνθέτη ως "encore" συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την πραγματικά άψογη και συναρπαστική "ζωντανή" παρουσίαση.

Τα λόγια για τον μαέστρο και την ορχήστρα, φαντάζομαι πως είναι περιττά.

Το δε βίντεο, πολύ όμορφα γυρισμένο, καλύπτει όχι μόνο την παρουσίαση του κονσέρτου, αλλά και διάφορα ενδιαφέροντα ή χαριτωμένα "παράπλευρα" στιγμιότυπα από τις πρόβες και άλλα.