Sunday, July 17, 2011

CHARLES WUORINEN: Percussion Symphony (1976)

Ο Charles Wuorinen (γεν. το 1938) είναι σίγουρα ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς συνθέτες στον 20ό αιώνα, αμέσως μετά τον αρχιερέα της σύγχρονης αμερικανικής μουσικής, Charles Ives, και τους θρύλους που ακούνε στα ονόματα Elliott Carter και Milton Babbitt.

Παραγωγικότατος συνθέτης και πολύ εφευρετικός, κάλυψε σχεδόν όλα τα είδη της μοντέρνας μουσικής στις συνθέσεις του, από τον (μετα)-σειραϊσμό έως έναν ιδιότυπο ατονικό ρομαντισμό και από την (σχεδόν) τονική μουσική μέχρι την avant garde και την ηλεκτρονική μουσική.

Η Συμφωνία του για Κρουστά, του 1976, είναι ένα πολύ ξεχωριστό έργο στην έως τώρα δημιουργική καρριέρα του, μιας και είναι από τα λίγα στην ιστορία της μουσικής του 20ού αιώνα που έχουν γραφεί για κρουστά (την αρχή την έκανε ως γνωστόν ο Edgar Varèse με το έργο του "Ionisation" των ετών 1929-31, και αργότερα και ο Ιάννης Ξενάκης διέπρεψε σε αυτή την εκφραστική).

Είναι ακόμα ξεχωριστό, γιατί κάποιος δεν μπορεί παρά να επισημάνει εδώ το (φαινομενικώς) παράδοξο ενός έργου γραμμένου αποκλειστικά για κρουστά, στην φόρμα ωστόσο της Συμφωνίας!

Σε κάθε περίπτωση, επιφυλάσσομαι κάποια στιγμή για μια εκτενή αναφορά στο σύνολο έργο αυτού του πολύ σημαντικού δημιουργού.

Από το player δεξιά μπορείτε να ακούσετε το πρώτο μέρος της "Percussion Symphony" του Charles Wuorinen.